Aquest mes de gener, començam l’any amb un article molt especial per a jo. No tots els dies es pot dir que un cantautor al que tu admires per la seva trajectòria, et faci un article sobre el disc que acabes de publicar, idò sí! en Miquel Pujadó, l’escriptor, el músic, l’activista cultural, ens escriu tot aquest article a la revista Serra d’Or de gener de 2019, Gràcies Miquel.

Semblava que després de l’esclat, entre els setanta i els vuitanta, de cantants i grups illencs (UC, Toni Morlà, Raphel Pherrer, Tomeu Penya…), l’aixeta havia deixat de rajar. Hi havia es clar, el fenòmen Antònia Font, i no podem ignorar els Ja t’ho diré i la posterior carrera en solitari de Cris Juanico, ni les Llunàtiques o en Bep Marquès, però els nous artistes apareixien amb compta gotes.

Per això és un plaer saludar el primer disc de Tomeu Caldentey, un cantant de Felanitx que ens parla, al llarg de vuit intenses cançons, d’allò que l’envolta, especialment dels problemes de la seva illa. Amb una veu que s’allunya dels murmuris desganats massa habituals en les darreres generacions i que recorre quan cal al crit, i amb una instrumentació força elemental (la seva guitarra i la de Lluís Vivern, i algunes percussions), i fins i tot recorrent al cant a cappella a “Crit”, en Tomeu utilitza els referents musicals que li són propers (excel·lent “Sense tu”) per expressar al llarg de vuit cançons de l’àlbum els seus anhels i les seves angoixes pel que fa al futur incert d’un petit món enfrontat a canvis traumàtics: la urbanització de zones rurals, un turisme descontrolat i despersonalitzador…

Un seguit de cançons emotives i punyents que ens mostren l’aspecte menys idíl·lic de Mallorca._Miquel Pujadó

Categories: NOTÍCIES

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *